Моята коледна капама

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Моята коледна капама5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
330 мин.
Общо
360 мин.
Порции
10
"Капамата си иска майсторлък, иска си хубаво месце и много търпение, защото колкото повече изкара във фурната, толкова по-вкусна става"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • свинско месо - 500 г
  • пилешко месо - 400 г
  • наденица - 2 парчета сурова
  • дафинов лист - 4 листа
  • сланина - 150 г
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • вино - 1 ч.ч.
  • черен пипер - 10 - тина зърна
  • червен пипер
  • сол
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселата зелка се нарязва на дребно. Сланината се реже на тънки ивици. Двата вида месо и наденицата се нарязват също на малки парчета.

Оризът се измива и се отцежда от водата. В голям глинен гювеч се нарежда първо няколко парчета сланина. Отгоре сложих малко от нарязаното кисело зеле, ориз. Поръсих с малко червен пипер.

След това прибавих и половината от свинското и пилешкото месо. Също така и половината наденица. Добавих зърната черен пипер. Поръсих с малко сол и чубрица. Наредих няколко парчета сланина. След това отново зеле, останалия ориз, двата вида месо и подправките.

Оставих само малко от зелето и сланината, за да покрия отгоре. Отгоре поръсих зелето с малко червен пипер и чубрица. Сложих сланината. Залях капамата с една чаена чаша червено вино и допълних с вода.

Покрих капамата с фолио.

Глинения гювеч се слага в студена фурна, за да не се спука.

Пекох Коледната капама един час на 200 градуса. След това намалих фурната на 180 градуса за около 4 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ня дънато на гювечето слагате голямо листо от зелка нареждате св. пържоли върху тях слагата гъби след това пилешки пържоли пак гъби една или две сурави наденици и най отгоре ред сърми покривате с листа от зелка сипвате олио 3,4 л. Олио и 1 с сол малкоч. пипер и вода според продуктите слагате във фурната за 3 часа .Да ви е сладко.
24.12.2023 12:12
4
1
Анонимен
Анонимен
2,5 ЧАСА Е ГОТОВА, НЕ 4,5 ЧАСА. ПЕЧЕНЕ.
23.12.2023 13:44
3
1
Анонимен
Анонимен
Ето, пак кисело зеле. Това е кисело зеле с месо в гювеч. Дайте няква рецепта без зелето.
12.12.2023 20:07
2
4
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#202744
Потребител#202744
Много ми хареса рецептата, ще я приготвя за тази Коледа.
08.12.2017 13:27
11