Начин на приготвяне
Раздробете маята и я сложете в съд с 4 с.л. брашно и 100 мл. мляко или вода. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, покрийте с чинийка за да се активира.
Брашното сипете в дълбока купа, в която ще месите тестото. Направете кладенче в средата и сипете останалите продукти, активираната мая и остатъка от млякото /водата/.
Разбъркайте добре с лъжица, докато е възможно. След това изсипете на плота и започнете да месите с ръце. Крайният резултат трябва да е средно по твърдост тесто и да е еластично.
За да получите добрия резултат, тупнете тестото 100 пъти в плота. По този начин се доомесва, става гладка повърхността му и се образуват мехурчета. Оставете тестото да втаса.
За оформянето на питките разгледайте снимките /стъпка по стъпка/.
Весел празник! Бъдете Благословени! Дано съм била полезна.
Празничната питка Охлюв е страхотна.
Коментари