Питка за Ивановден

Теодора МещероваТеодора МещероваПомощник Готвач1362315502
07/01/2017
"Специална питка само за именниците - останалите могат да гледат и да се облизват или да си запишат рецептата и да си я приготвят сами "
Приготвяне50 мин.
Готвене20 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо842
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кладенче в тестото и сипете вътре прясното мляко, водата, солта, захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без единия жълтък, киселото мляко. Разбъркваме хубаво и замесваме тестото.

Оставяме да втаса на топло около 40 минути. Когато е готово, го омесваме отново и го разделяме на 16 еднакви топки. Нареждаме ги в тава, която е поръсена с брашно, покриваме с кърпа и ги оставяме да втасват, докато не удвоят обема си.

Когато са готови, дърпаме всяко топче, за да придобие формата на чиния, след това се намазва с масло и се навива на руло. Нарязваме на охлюви и подреждаме в тавата.

Оставяме да почине за около 20 минути. След това се намазва с разбит с малко олио жълтък.

Печем питка за Ивановден в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути. Когато е готова, се намазва с масло и се покрива с кърпа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар