Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пастърма»Домашна пастърма с подправки

Домашна пастърма с подправки

Домашна пастърма с подправки11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2-3
"Тази пастърма определено заслужава да бъде поднесена с най-доброто ви вино"

Необходими Продукти

  • бон филе - 1 бр. (свинско филе)
  • морска сол - 1 кг. едра
  • За подправяне
  • черен пипер - 1 с.л. млян
  • сминдух - 1 с.л.
  • бахар - 1 с.л. смлян
  • чубрица - 1 с.л.
  • къри - 1 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото измивам и го подсушавам добре. Почиствам от ципи, ако има такива.

Избирам съд, в които застилам на дъното около 1 см. сол. Над солта слагам месото и покривам плътно със сол. Слагам го в хладилника за около 20 часа.

След това изваждам месото от солта, изплаквам го със студена вода и го поставям за 2 часа да се изкисне.

След като мине времето, изваждам месото, подсушавам добре, започвам овалване в подправки. Всичките подправки се смесват, търкалям парчето върху тях да се полепи навсякъде.

Пробивам с игла парчето и нанизвам с канап. Окачвам го да се суши на проветриво място. След 5-7 дни имаме чудесна пастърма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте,правя пастърма от свинско месо от 6 години подред.Опитах много рецепти,но тази определено ме грабна.Много добре се получи всички подправки много добре си пасват и овкусяват пастърмата.Смело мога да твърдя че не бях опитвал такава пастърма.Браво на майстора за рецептата.
10.09.2024 22:42
2
Анонимен
Анонимен
За пастърмата Всички парчета се слагат в съд осолени с морска сол и захар.След 4-5 дни се изкисват в студена вода и оцет до 12 часа Водата се отцежда и след това филетата се пресоват Ако нямате тази възможност се овалват във подправката чимен омесена с чесън на прах.Без никакви пипери чубрици и други глупости.
06.12.2024 15:31
Анонимен
Анонимен
И аз правя сурово-сушено месо но го осолявам контролирано в плик(7 - 10 дена) и го суша до около 55% от първоначалното тегло. Цяло парче (около 1200 грама) се суши за 27 до 30 дни.
07.03.2022 11:38
3
1
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Извинете, но след 5-7 дни няма да имате пастърма, а полу- сурово месо.
04.11.2019 18:26
10
4
Blagoeva
Blagoeva
Става страхотно от свинско контра филе.Аз го правя по същата рецепта. Като подправки слагам само чубрица,чер. пипер,кимион и червен пипер
22.11.2017 14:49
13
3
Ivaylo Angelov
Ivaylo Angelov
абсурд!
1. няма как да се направи пастарма със свинско месо!
2. месото от снимката не е филе
3. рецептата е чудеснал но да се използва говеждо, в краен случай телешко
09.10.2017 16:19
10
27
Ivo
Ivo
Става и с овче месо.
Различно е.
08.02.2017 00:58
5
1
marcheva14
marcheva14
Изглежда прекрасно! Никога не съм си помисляла, че мога да го направя, не съм се занимавала с такова нещо, може би е лесно, не знам, но го обичам за похапване.....
08.01.2017 19:19
5
1
1
Покажи всички подкоментари