Начин на приготвяне
Почистваме говеждото месо, ако има ципи и го нарязваме на парчета по 2-3 см. дебелина. В подходящ съд разстиламе сол. Подреждаме парчетата говеждо върху солта и покриваме добре месото с още сол от всички страни.
Оставяме в хладилник за 24 часа. Осоленото говеждо месо измиваме под течаща вода (харесваме да е по-солено, но който иска може и да изкисне месото за 1-2 часа във вода, да не е много солено).
След като сме измили говеждото месо, подсушаваме добре с кърпа. Промушваме на всяко парче месо здрав конец в единия край с голяма игла. На хартия слагаме подправките и разбъркваме добре.
Всяко парче месо, овалваме в микса от подправки. Закачаме пастърмата на сухо, студено и проветриво място и изсушаваме до готовност.