Начин на приготвяне
В купа слагаме водата, солта, захарта и маята. Добавяме яйцето, киселото мляко и разбъркваме добре.
Прибавяме брашното по малко, докато получим меко и еластично тесто, което оставяме да почине за половин час.
Отделно сме разбили яйцата със сиренето за плънката. Маста е разтопена.
Късаме топка от тестото, която разточваме на тънка кора. Разделяме я на две и всяка част мажем с мас и разстиламе от плънката.
Завиваме на руло, усукваме и завъртаме на охлювче. Така, докато се напълни избраната от вас тава.
Ако ви остане плънка и мас, ги смесете и намажете тутманика. Оставете да втаса и печете на загрята фурна на 200 градуса. Ако не обичате мас, може да я замените с масло.
Селският тутманик с мас е готов.