Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по чирпански

Кюфтенца по чирпански

Ani VoinovaAni Voinova
Новак
3721060
Кюфтенца по чирпански4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Знаете ли я тази рецепта - много вкусни се получават кюфтенцата по чирпански по нея"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 90 г
  • галета - 2 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • брашно - 2 - 3 с.л. за овалване на кюфтенцата
  • За соса
  • олио - 40 г
  • лук - 180 г
  • целина - 50 г стъбла
  • картофи - 1 - 2 кг
  • моркови - 3 бр.
  • чушки - 240 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • доматено пюре - 70 г
  • чубрица - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте вода в голяма тенджера. Сложете я на котлона и оставете да заври. През това време може да омесите каймат. Смесете всички продукти в голяма купа.

Размесете хубаво докато стане хомогенна смес. След това разделяте сместа на 12 равни части, от които се правят 12 кюфтенца. Овалват се в брашно и се пускат в врящата вода.

Отделно в подходящ съд на умерен огън загряваме олиото. В него слагаме лука и целината. Разбърква се периодично докато омекне (4-5 мин.). Добавят се морковите, картофите, чушките.

Задушава се и се добавя черен пипер. Всичко това се прибавя към кюфтетата и се добавя доматено пюре и сол. Тенджерата се похлупва с капака и се оставя да къкри 25-30 минути.

Кюфтетата по чирпански се сервират докато са топли.

Ако рецептата ти харесва, препоръчваме да опиташ и другите ни изпитани предложения за кюфтета като тези кюфтета с доматен сос или тези кюфтенцата с бял сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
514
40
31
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Леко запържвам кюфтетата,във вряла вода става варена кайма.Вадя ги и си запържвам лук,картофи,морков ,чушка и когато всичко е готово пускам кюф.за няколко минути добавям доматено пюре.
06.10.2024 20:02
3
Анонимен
Анонимен
"Овалват се в брашно и се пускат в врящата вода."
За какво ги овалвш в брашно като ще ги вариш?! Това е има смисъл само за пържене. Като ги пуснеш във водата, брашното отива в нея и после сеизхвърля. Мислете малко бе хора!
12.02.2024 14:34
4
6
3
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Супер стана, аз сготвих с 1 кг. картофи :)
11.02.2024 19:19
Анонимен
Анонимен
Абе интересно картофите чушката нарязват ли се или цели. Голямо обяснение
21.12.2023 07:24
1
Анонимен
Анонимен
От 500 гр. кайма дори и баба ми знае, че се получават 10 кюфтета, не знам как ги направихте Освен ако не са били супер мънички..
28.10.2023 12:49
1
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Друго ми е интересно на мен. 500 гр. кайма и 1-2 кг. картофи. Аз картофи ли ще ям или кюфтета!? Взехме кг. кайма от свински джолан и 500 гр. картофи. ?
11.12.2022 13:34
8
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Много интересно е как разделяте 12 кюфтенца на 8 порции. Не, че не може, но по 1,5 кюфте на порция ....
29.08.2022 15:56
5
2
Анонимен
Анонимен
ИЛ
14.04.2022 14:46
1
Миглена
Миглена
Харесва ми.
31.01.2019 12:43
11
Дидо_83
Дидо_83
Отлична
29.11.2018 13:01
7
1