Сиропирана торта с ванилов крем

DayaDaya
Новак
2423338
Сиропирана торта с ванилов крем2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Вместо да гледате тортата и да се облизвате, си запишете рецептата, пригответе я и качете снимки, за да се похвалите"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • орехи - 80 г смлени
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • какао - 1 с.л.
  • За крема
  • захар - 150 г
  • вода - 100 мл
  • белтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • За сиропа
  • захар - 120 г
  • вода - 400 мл
  • ликьор - 2 ч.л. (праскова, кайсия , портокал или по избор)
  • ром - 1 ч.л. или коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата: Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. След това се прибавят брашното, бакпулверът и ванилията. Накрая се добавя и какаото. Бърка се до получаване на тъмна смес.

След като се получи еднородна смес, се добавят и смлените орехи. Сместа се разденя на 2 равни части. В тавичка с помощта на хартия за печене се изпича първо единият блат на загрята фурна на 180 градуса. Процедурата се повтаря и с изпичането на втория блат.

За крема: Захарта се карамелизира, прибавя се водата и се вари до получаване на гъст сироп (това се разбира, като вземете една капка и я капнете в студена вода, тя не трябва да се размива).

Белтъците се разбиват на сняг и към тях с тънка струя се прибавя сиропът, като непрекъснато се разбърква. Накрая се прибавя и ванилийката.

За сиропа: Захарта се сварява с водата. Прибавят се ликьорът и ромът (конякът).

Сглобяване на тортата: Изпечените блатове се оставят да изстинат. След като са готови, се поставя първият. Сиропира се и се намазва тънък слой от крема.

Отгоре се поставя и вторият блат, като и той се сиропира. С останалата част от крема се украсява тортата, като се намазва отгоре и отстрани и се поръсва с орехи.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: