Постна сладка питка

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
11/03/2012
"Постим, за да се пречистим духовно и физически, но това не означава, че не трябва да похапваме вкусно, нали?"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо32 497
  • Преглеждания за месеца112
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • вода - 400 мл топла
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л. или олио
  • лимонов сок - 1 с.л. или оцет
  • сол - 1 с.л. равна
  • брашно - около 800 г
  • за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • зехтин - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл топла вода и разбъркайте със захарта. Оставете да се активизира за 15-тина минути.

В голяма купа сипете останалата вода, мазнината, оцета или лимоновия сок и разбъркайте с маята.

Постепенно добавяйте брашно разбърквайте, а накрая замесете меко тесто върху кухненския плот, добавяйки по малко брашно.

Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте и оставете хубаво да втаса за около 1 час.

След това разделете на 2 равни части тестото. Едната разстелете в намазнена тава, а от другата направете топки, плитки, венци по периферията или каквато украса ви хрумне.

Оставете приготвената питка да почине за 10 минути и сложете да се пече в предварително загрята фурна на около 160-170 градуса до пълна готовност.

Още топла намажете постната сладка питка със смесените заедно от захар, вода и олио.

Дървената точилка от едно време - 68 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дървената точилка от едно време - 68 см
3.50 лв.
2.69 лв.
Виж ››

Удобна за работа класическа дървена точилка, с чиято помощ ще точите вкусни баници и ще приготвяте сочни пици с тънка коричка

Рейтинг

5 11
4 9
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар