Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Кашкавалена пита с маслини

Кашкавалена пита с маслини

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Кашкавалена пита с маслини2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Приготвили сме ви чудна пита, но този път е кашкавалена и с маслини за разкош Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 400 г
  • маслини - 100 г черни
  • кашкавал - 400 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 40 г прясна
  • масло - 125 г
  • мас - 3 с.л
  • кисело мляко - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята и добавете към нея захарта и около 50 мл топла вода. Разбъркайте добре и добавете 2 с.л. брашно, отново разбъркайте и изчакайте маята да шупне.

Междувременно разбийте млякото с 2 цели яйца, както и с белтъците от другите 2 яйца. Останалите жълтъци отделете настрана за намазване на питката преди печене.

Нарежете половината масло на кубчета и го разтопете заедно с маста. В тава разбъркайте добре сместа с млякото, шупналата мая и мазнината със солта. Постепенно добавете брашното и месете до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.

Разделете го на три равни част и оставете да втаса. Изчистете маслините от костилките и ги нарежете на ситно.

Вземете тавичка с диаметър 40 см и постелете с хартия за печене. Намажете работния си плот с масло и всяка една от частите тесто разточете на тънко, намажете с масло и поръсете с маслини, сирене и настърган кашкавал.

Навийте на руло и сложете в тавата, като започнете от средната част. Това се повтаря с всички части тесто. Готовата погача оставете отново да втаса и след това намажете с отделените жълтъци.

Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 20 минути, след това засилете фурната на 190 градуса и печете до получаването на хубав златист цвят. След като извадите питата от фурната я намажете с масло и завийте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: