Хрупкава питка

Потребител#170618Потребител#170618
Помощник Готвач
172
2k
457
1k
2
01/02/2017
"От един майстор научихме тайната на хрупкавата питка и нямаме търпение да ви я разкрием - месете и хапвайте с удоволствие "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
38 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо68 327
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена38

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърках си маята с 400 мл топло мляко, 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Като шупна я добавих към 400 г брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. олио, сол и замесих меко тесто, като постепенно добавях останалото брашно.

Пое около килограм. Когато спря да лепи по ръцете, го ударих 100 пъти в масата. Oставих да втаса хубаво и оформих питката.

Оставих я да почине още 15 минути, след което направих няколко разреза, за да си гарантирам равномерното изпичане и я мушнах в предварително загрята на макс фурна, която намалих на 200 градуса на най-долна скара.

Пече се до приятен загар. Изпечена е, когато при почукване се чува кух звук.

Рейтинг

5 9
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Цвети
Цвети
04.05.2020 09:55
Приготвих я с пълнозърнесто брашно и брашно от лен, не се получи толкова апетитно на външен вид, но от вън беше твърдичка и хрупкава, а от вътре мека. Благодаря за рецептата!
0
0
Antonia
Antonia
11.01.2018 20:22
Здравейте.Извинявам се,но вече 2ри път не ми се получава :( искам да попитам дали слагате фурната на вентилатор или е изключен? Нещо май не правя както трябва.
0
0
marcheva14
marcheva14
11.01.2018 22:49
Антония, отговарям ти аз, защото няколко пъти правих тази рецепта и винаги се е получавала. Лесна и винаги с добър резултат. Печа на 180 градуса по-дълго време и с винтилатор, но и аз никога не го изключвам, не ми пречи. Навик ми е и съм свикнала с него, зная как върви печивото ми. Пробвай отново, ще се получи, сигурна съм. За да си сигурна за резултата направи я наполовина продукти, ще ти е по лесно измесването ѝ, предполагам че измесваш на ръка, а не в миксе р и когато я поставиш във фурната сложи и купичка вода на дъното ѝ, така се овлажнява повече тестото и става хубаво. Поздрав!
0
0
marcheva14
marcheva14
11.02.2017 23:11
Сонче, не мога да не кача снимка, това е една прекрасна рецепта. Това не е питка, това е чуден хляб, а аз много обичам да правя хляб, може и да си забелязала. Пробвам най-различни рецепти, и тази отива в любими. Ще споделя и какво се получи, този хляб е голямо количество, за друг път ще зная и може да деля продуктите на две. Стана голямо тесто, вдигна се много , а във фурната още повече. Пекох го на по-слаба фурна защото щеше да изгори отгоре при 200 градуса и ми отне време, за около 60-70 мин. може и малко повече. На снимката се вижда и една дупка, тя е от термометъра, трябваше ми , защото го хванаха бързо градусите отгоре , а отвътре беше суров, така показваше термометъра. На вкус е прекрасен, наистина е с хрупкава коричка, на цвят е точно шампанско и ръженото брашно което добавих изобщо не попречи, напротив. А, измерих го на височина, цели 14 см, как да не му се радваш.
Благодаря , че сподели. Поздрав!
8
1
Потребител#170618
Благодаря за доверието,много се радвам,че ти е харесала.Ако я бях пекла в моята фурна,вероятно и аз бих намалила градусите,но тя е много силна.Пекох я в на свекървата фурната,че бяхме на гости.Даже нямах време да я опитам и я оставих да я допекат.И те още ми говорят за нея :)) Да ви е сладко,миличка!
0
1