Начин на приготвяне
Омесвате каймата с подправките, които преценявате количеството им по ваш вкус. Аз слагам 1 с.л. кимион, щипка черен пипер и две щипки сол и по една щипка чубрица и сух магданоз. Може да я овкусите и с подправки, които допадат на вашия вкус.
Настъргвате картофите на ситно ренде и ги отцеждате от течността им. Прибавете ги към каймата заедно с настъргания отново на ситно ренде лук и яйцето. Готовата смес е сравнително мека, но все пак е податлива на оформяне.
Застелете една по-голяма тава с хартия за печене и пуснете фурната да се загрее предварително на 200 градуса. Ще печете на по нисък реотан.
Щипвате малко кайма, колкото кайсия горе-долу, оформяте го като топче, пускате го в чиния с галета и го търкаляте така, че да образува формата на дебела пуричка.
Внимателно премествате и нареждате в тавата. Когато сте готови, всяка пуричка я накапвате с по мъничко зехтин или олио. Печете около 20 минути или до готовност. Трябва да имат хубав златист цвят.
Може да поднесете със свежа салата или със сос от рода на чеснов сос, чили или просто с кетчуп.