Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме добре юрдечката отвън и отвътре. Осоляваме я отвсякъде.
Приготвяме плънката по следния начин: измиваме ориза, слагаме в тенджера с леко подсолена вода и варим почти до готовност. Измиваме го в гевгир под течаща студена вода.
Нарязваме лука, дробчетата, воденичките и сърцето, добавяме ориза, стафидите, орехите и объркваме всичко с олиото, щипка чубрица, малко черен пипер и солта на вкус. Объркваме всичко много добре.
Пълним патицата и я зашиваме, за да излезе плънката при печене. Под кожата на патицата слагаме маслото, нарязано на малки бучки.
Кисело зеле нарязваме на парчета и объркваме с малко олио и червен пипер. Сипваме го в тава и върху него слагаме пълнената патица. Добавяме и една чаша с вода.
Покриваме тавата с фолио и го притискаме плътно от всички страни. Слагаме тавата в загрята фурна да се пече 200 градуса. Когато месото е напълно готово, махаме фолиото и оставяме месото да се пече само отгоре, за да стане кожата на патицата златиста.
Сервира се месо с малко плънка и малко кисело зеле. Опитайте нещо ново и се насладете на вкуса му.
Добър апетит!
Коментари