Начин на приготвяне
Измийте картофите много добре и ги сварете до полуготовност. Охладете, обелете и нарежете на едри парчета картофите в подходяща за печене тава. Почистете скилидките чесън и ги накълцайте на ситно, но не ги счуквайте.
Измийте лимона с хладка вода и настържете част от кората му, около 1 ч.л. Притиснете лимона към масата и разтъркайте няколко пъти, за да освободи соковете си. Разрежете лимона на две и изстискайте сока му в отделна чашка.
В чашата със зехтина излейте половината лимонов сок, кората, солта и чесъна, разбъркайте добре. Изсипете зехтиновата смес в тавата при картофите и разбъркайте добре.
Печете на 200 градуса 30-40 минути, докато придобият лек загар. По желание поръсете с настърган пармезан докато са топли. При сервиране поръсвайте с няколко капки лимонов сок.
Съвет: Прехвърлете лимоновия сок в пулверизатор и пръскайте с него за равномерност. Същото може да се направи със зехтин или олио, но без едри примеси.