Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави кифлички със сиренце

Пухкави кифлички със сиренце

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Пухкави кифлички със сиренце
Снимка: Veselina
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Когато искаме да поглезим семейството си с нещо наистина вкусно, запретваме ръкавите и разточваме тези пухкави кифлички, които ви препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 9 с.л.
  • мая - 1 пакетче, суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 200 - 220 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стопляме прясното мляко много малко. Маята се разтваря в прясното мляко и се прибавя захарта. Ползваме суха мая. Разбърква се всичко, за да може да се стопи захарта и маята да са размие в течността.

Покриваме съда, в който са млякото, захарта и маята на топло. След като маята шупне се добавят олиото и солта. Пресяваме брашното. Постепенно прибавяме и него на части. Трябва да се получи меко тесто. Замесваме тестото.

Оставя се да втасва за 40 мин. В оригинална рецепта не пишеше колко, но мисля че толкова е достатъчно. Натрошаваме сиренето в купа. В купа разбиваме на сняг 2 белтъка с телена бъркалка. Добавяме натрошеното вече сирене. Разбъркваме с лъжица.

Делим втасалото тесто на три равни части. Всяка части я оформяме като топка. Посипваме с брашно масата. Набрашняваме точилката. Разточваме всяка топка с точилка на кръг и я режем на 4 четвъртини. После режем на триъгълници.

В началото на всеки триъгълник слагаме с лъжица от солената смес и завиваме на кифли. Двата широки края на всеки триъгълник подвиваме навътре и тогава навиваме. Навиваме всички кифли. Острата част трябва да остане отдолу, защото при печенето ще се разгърне леко, а и така са по-красиви кифлите.

Редим ги в тава, постлана с хартия за печене, най–добре тази на фурната. Подреждаме ги на разстояние една от друга кифлите, защото при печенето ще се надуят още. Разбиваме в купа 2 жълтъка с вилица. Мажем с жълтъците с помощта на четка наредените кифли.

Поръсваме със сусам отгоре. Печем на 200 градуса до готовност в предварително загрята фурна. По оригинална рецепта са пече 250 градуса, но мисля че е много. Пекат се около 35-45 мин. От тази доза излизат 1 2/3 пълни тави от фурната. Стават много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: