Начин на приготвяне
Стопляме прясното мляко много малко. Маята се разтваря в прясното мляко и се прибавя захарта. Ползваме суха мая. Разбърква се всичко, за да може да се стопи захарта и маята да са размие в течността.
Покриваме съда, в който са млякото, захарта и маята на топло. След като маята шупне се добавят олиото и солта. Пресяваме брашното. Постепенно прибавяме и него на части. Трябва да се получи меко тесто. Замесваме тестото.
Оставя се да втасва за 40 мин. В оригинална рецепта не пишеше колко, но мисля че толкова е достатъчно. Натрошаваме сиренето в купа. В купа разбиваме на сняг 2 белтъка с телена бъркалка. Добавяме натрошеното вече сирене. Разбъркваме с лъжица.
Делим втасалото тесто на три равни части. Всяка части я оформяме като топка. Посипваме с брашно масата. Набрашняваме точилката. Разточваме всяка топка с точилка на кръг и я режем на 4 четвъртини. После режем на триъгълници.
В началото на всеки триъгълник слагаме с лъжица от солената смес и завиваме на кифли. Двата широки края на всеки триъгълник подвиваме навътре и тогава навиваме. Навиваме всички кифли. Острата част трябва да остане отдолу, защото при печенето ще се разгърне леко, а и така са по-красиви кифлите.
Редим ги в тава, постлана с хартия за печене, най–добре тази на фурната. Подреждаме ги на разстояние една от друга кифлите, защото при печенето ще се надуят още. Разбиваме в купа 2 жълтъка с вилица. Мажем с жълтъците с помощта на четка наредените кифли.
Поръсваме със сусам отгоре. Печем на 200 градуса до готовност в предварително загрята фурна. По оригинална рецепта са пече 250 градуса, но мисля че е много. Пекат се около 35-45 мин. От тази доза излизат 1 2/3 пълни тави от фурната. Стават много вкусни.