Начин на приготвяне
Слагаме в дълбок тиган маслото да се сгорещи. Почистваме лука и го режем на ситно. Гъбите ги почистваме и ги режем на половина и после по дължина на тънки филийки. Моркова го почистваме. Настъргваме ½ морков на ситното ренде.
В маслото слагаме лука и ориза. Преди това почистваме ориза, ако е нужно, и го измиваме. Използваме бисерен ориз на Крина в случая. Разбъркваме дървена лъжица. Като стане оризът прозрачен добавяме настъргания морков и печурките. Разбъркваме пак с дървена лъжица.
Подправяме със сол и млян черен пипер. Като се задуши добавяме 2 ч.ч гореща вода. Аз си сварих вода в кана паралелно. Разбъркваме. Намаляваме огъня. Нарязваме на ситно пресен копър. Добавяме копър и разбъркваме.
Доливаме още 2 ч.ч. гореща вода. Слагаме капак отгоре. Разбъркваме често. При намален огън оризът ще си поеме водата. Вече готов става пухкав, кремообразен, не сух и вкусен.