Начин на приготвяне
Най-напред започваме с измиването на свинските черва, като ги обръщаме и изчистваме добре вътрешната страна. После ги обръщаме пак и поставяме във вода с оцет, заедно с нарязания на едро лук. Оставят се така да престоят поне един час.
След това сваряваме гръкляна, белия дроб, сърцето и далака за около десет минути. След като се посварят леко, ги измиваме и нарязваме на ситни парченца. Тук е необходимо е да се отстранят твърдите части от белия дроб.
Шареното месо и бузите също нарязваме на дребно. Ориза слагаме в тенджерка с една чаена чаша вода и го сваряваме с щипка сол, колкото да набъбне.
В голям съд поставяме нарязаните карантии с месото, ориза и поръсваме с подправките и счукания чесън. Объркваме всичко добре и оставяме за няколко часа, за да се смесят ароматите, след което пристъпваме към пълненето на червата.
Не трябва да са плътно напълнени, защото при варенето оризът набъбва още. Завързват се от двата края, след което се надупчват всички черва с дървен шиш или дебела игла.
Бахурът нареждаме в голям и широк съд, като на дъното поставяме решетка или обърната чиния, за да не залепва. Отгоре също може да се похлупи с чиния. Заливаме с гореща вода, добавяме малко сол и поставяме тенджерата да ври на слаб котлон.
След като се свари, оставяме да изстине в тенджерата и тогава изваждаме готовия чорбаджийски бахур. Така той запазва цвета си.
Коментари