Начин на приготвяне
Почистете и измийте ориза много добре, като го търкате между дланите си в няколко води до чиста кристална вода. Залейте го със студена и леко подсолена вода, оставете настрани да постои така.
Нарежете месото на малки късчета и задушете в олиото в тава с керамично покритие при затворен капак на слаб огън, докато остане на мазнина.
Добавете ситно нарязания лук, черен пипер на вкус и маслото, запържете до омекване на лука и отстранете от огъня.
Настържете почистените моркови на ситно ренде и разпределете върху месото, без да разбърквате. Прецедете ориза от подсолената вода, добавете към него зеленчуковата подправка и разбъркайте.
Равномерно разстилате върху морковите ориза. Поставете ястието на силен огън и веднага налейте топла вода, колкото да се покрие ориза, посолете на вкус.
След като ястието започне да завира, намалете котлона, ястието се готви на слаб огън при затворен капак за около 15 минути.
Свалете готовото ястие от огъня и оставете така за около 10 минути.
В подходяща чиния за сервиране обърнете внимателно ястието и сервирайте.