Класически козунак

03/04/2012
"Каквито и да са плановете ви за Великден, няма как да не включите в тях и този Класически козунак, просто е задължителен"
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 669
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с част от топличкото прясно мляко, малко захар и брашно. Оставете да се активизира за 20-30 минути. Загрейте маслото или маста с олиото. Замесете меко тесто, като към брашното прибавите маята, мазнината, яйцата, солта, останалата захар, содата, разтворена в киселото мляко и накрая желаните аромати.

Оставете готовото омесено тесто на топло, докато хубаво втаса. След това разделете на 2 части. Всяка част разделете на 3 топки, от които се оформят продълговати парчета и се сплита на плитка. По желание може да сложите ядки, стафиди между плитките.

От цялото тесто може да приготвите един голям вместо 2 по-малки козунака. Разбийте жълтъка с малко олио и намажете отгоре козунаците. Оставете пак да втасат за 30 минути и ги пъхнете в загряна фурна на 200 градуса да се изпекат до готовност. олио отгоре.

Рейтинг

5 9
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Elena
Elena
21.04.2019 15:48
Като новак и за първи път станаха много добре. Благодаря
0
0
tanq
tanq
14.04.2014 20:32
Не ставаш!
1
0
Катя
Катя
03.02.2014 15:29
Туко що го изваних от фурната,Чудесна рецепта, благодаря
0
0