Пита с халва

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВАИноватор2913967593
27/02/2017
"Питка с масло и халва, това е най-вкусното нещо, което сме чували, сега остава и да го опитаме "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 113
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За закваската
  • мая - 20 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 4 с.л.
  • вода - 200 мл
  • За тестото
  • брашно - 1 кг /може и повече/
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • вода - 600 мл
  • тахан халва - 350 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 1 жълтък за намазване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода заедно със захарта, солта и брашното. Оставете на топло и изчакайте маята да шупне.

Пресейте брашното в подходящ съд и направете кладенче, добавете яйцето, захарта, олиото и бухналата мая. С водата замесете тесто, което да не залепва по пръстите и го оставете да втаса 30 мин.

Разделете тестото на 9 средни топки и една по-голяма и оставете да починат за 10 минути. Разточете 8-те по отделно и на всяка сложете по няколко парченца масло и натрошена халва.

Завийте на руло, оформете като охлювче и наредете в намазнена тавичка за печене. Голямата топка също разточете сложете масло и халва и поставете по средата.

От останалата малка топка направете плитка и увийте около голямата. Оставете да бухне, намажете със жълтъка и поръсете със сусама. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 мин.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар