Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Пухкавелка с ароматни подправки

Питка Пухкавелка с ароматни подправки

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Питка Пухкавелка с ароматни подправки
Снимка: Dora Grozeva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Една любопитна питка пухкавелка, която се надигна толкова много, за да види кой не е дал лайк на рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1. 200 кг
  • свежа мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л
  • прясно мляко - 300 мл и 250 мл /топло/
  • топла вода - 250 мл
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък оставям за намазване/
  • масло - 50 - 60 г
  • свинска мас - 50 - 60 г
  • самардала
  • чубрица
  • куркума
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се разтваря маята със захарта и няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята.

Към шупналата смес се прибавят останалите продукти и се замесва хубаво меко, но нелепнещо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

Втасалото тесто се разделя на три части. Всяка част тесто се разточва на голям правоъгълник, намазва се със смес от масло и мас. Едната кора се поръсва със самардала, другата - с чубрица, а третата - с куркума.

Завива се на руло, разрязва се по дължина, усукват се двете половинки и се завиват на охлюв в тавата. Оставя се да втаса.

Втасалата питка се маже с разбит жълтък с лъжица мляко и лъжица олио.

Поръсва се със сусам и се пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: