Питка Моята България

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
14k
3k
9k
16
03/03/2017
"Не ви е нужен специален ден или повод за национална гордост, за да приготвите тази красива пите - защото любовта към родината я има всеки ден "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо403
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. (белтъците в тестото, жълтъците за намазване)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясна мая - 42 г (1 кубче)
  • брашно - 1 кг
  • краве масло - 70 г (разтопено)
  • маково семе - за поръсване
  • тесто - 1 разточен лист солено
  • сладкарска боя - зелена и червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От солено тесто, разточете тънък лист. Направете си шаблон от хартия с контурите на картата на България, положете шаблона върху разточения лист и изрежете по контурите.

От белтъците и другите съставки за тестото замесете меко тесто и оставете да втаса на топло място. Разточете с точилка половината тесто с дебелина 0.5 см, изрежете с кръгъл резец за курабии кръгчета от тестото.

Направете 12 броя рулца, като полагате четири броя от тях едно до друго, като леко ги застъпвате. Навийте ги на малко рулце и го разрежете на две половини, получавате 24 рози.

От останалото тесто направете правоъгълна питка и поставете в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазана с разтопено масло. В края на тестото край стените на тавата подредете розите в кръг. Полейте питката с останалото масло и намажете с разбитите жълтъци.

Положете изрязаната карта от солено тесто в средата на питката и оставете да втаса за около 20 минути. Поръсете с маково семе розите, поставете алуминиево фолио само върху соленото тесто и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете около 40 минути.

Оставете изпечената питка завита с кърпа за около 10 минути. След което разтворете боите в отделни малки чаши с малко вода до желаната наситеност.

Боядисайте соленото тесто с тях трибагреника, като мислено разделите картата на България от солено тесто на три. Оставете първата част небоядисана а останалите 2 части - в зелено и червено.

Класическа мерителна кана с няколко скали
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класическа мерителна кана с няколко скали
1.99 лв.
Виж ››

Заложи на класиката. Вземи тази удобна и практична мерителна кана с мерителни скали за брашно, ориз, захар и течности!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Много ефектно и красиво! Браво!
0
0