Житена питка

А.Борисова
А.Борисова
Новак
08/04/2012
"Не чакайте житената питка да обиколи нивата и да дойде, пригответе я сами "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 468
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята в малко и леко топло прясно мляко или вода заедно с щипка сол. Оставете настрана, докато втаса.

В тава пресейте брашното и в кладенче посредата сипете втасалата мая, 2 цели яйца и 1 белтък, олиото и захарта.

Замесете гладко и меко тесто и го оставете да втаса хубаво на топло място. Отделете една малка част от тестото, а останалото тесто разпределете в намазнена тава.

От заделеното тесто оформете продълговати лентички и направете украса върху питката във формата на житни класове или каквото пожелаете.

Оставете я да почине за още 20 минути и сложете житената питка да се пече в умерено загряна фурна до готовност.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня
Ваня
08.11.2012 20:54
Рецептата е много неясна. Обаче реших да я направя, с риск да не се получи. Падна голямо чудене. Първо не бях сигурна, че 20 г мая ще са достатъчни за 1 кг брашно. Чудих се, дали пък не трябва да е суха? Но след като се разтваря в мляко, би трябвало да е прясна. По-натам - колко мляко? И само за маята, или и за замесването? В продуктите са дадени 3 яйца - 2 цели и 1 белтък за замесването. А жълтъкът къде отива?

Някой да редактира рецептата!

Ще кажа аз как я направих. 20 г прясна мая разтворих в прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар (в рецептата пише, че се слага сол, а в продуктите има дадена захар). В 800 г брашно сложих 2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 2 цели яйца и 1 белтък, 1 ч.л. сол, млякото с маята. Питката я замесих с мляко (общо около 300 мл). Преди да я сложа да се пече, намазах с жълтъка.
По този начин се получи много добре!
0
0