Начин на приготвяне
Започваме с тестото. Пресяваме брашното и правим кладенче. Прибавяме яйцата, маслото и захарта. Месим средно твърдо тесто и го разделяме на две части.
Първата част разточваме с точилката. Намазняваме форма с подвижно дъно или обикновена кръгла тавичка и разстиламе тестото по дъното и стените на формата/тавата.
Продължаваме с пълнежа. Измиваме, белим, почистваме и настъргваме ябълките на ренде. Задушаваме ги на умерена температура със захарта до омекване. След като са готови, ги сваляме от котлона, изчакваме около 10-15 мин да изстинат и добавяме канелата и ванилията.
Изсипваме пълнежа в формата. Разточваме и втората част на тестото и режем от него еднакви ленти, които нареждаме първо вертикално, а после и хоризонтално върху плънката. Оформя се решетка.
Би трябвало да ви е останало малко от тестото, което ще използваме за украсата.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване.
След като паят е готов, го изчакваме да изстине и поръсваме с пудра захар.
Добър апетит!