Начин на приготвяне
Изпичате патладжана на скара, на плоча или във фурна (най-хубав става на чугунена плоча). Слагате го в тенджера с капак, за да се задуши. Докато е още топъл, започвате да го белите.
Изчистения патладжан наредете изправен в гевгир, за да се отцеди водата (това е много важно, защото в противен случай бурканите ви може да се развалят).
Посолете патладжана и го наредете плътно в буркани. Запечатайте капачките и варете минимум час и половина, най-добре два.
Така приготвен, патладжанът издържа повече от 2 години!
С времето се променя цвета му най-отгоре, но това не е за сметка на вкусовите му качества!
Подходящ е за приготвянето на кьопоолу и различни разядки с патладжан като традиционната баба Гануш.
Печените патладжани в буркани са готови.
Коментари