Начин на приготвяне
В хладката вода със захарта се разтваря сухата мая и оставяме да шупне. В средата на брашното се сипва маята, солта, зехтина и омесваме меко тесто. Оставя се на топло да втаса за 40 минути.
Загрява се олиото в тиган, запържва се нарязан ситно пресен лук, добавя се каймата, бърка се да стане на трохи и овкусяваме със смлян кимион, риган, чубрица. Оставя се да се охлади. В купа се смесва доматено пюре 2 с. л. и малко зехтин, като се разбърква.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на кръгла кора и с ринг или чашка с диаметър 7 см се изрязват кръгчета. Всяко се сплесква леко с пръсти и с четка се намазва с разреденото доматено пюре.
Прегъва се през средата на две и слагаме 1 с. л. от плънката. Нареждат се в тавичка едно до друго докато се напълни тавата. Ако не ви стигнат кръгчетата се премесва отново, разточва се и изрязваме още кръгчета.
Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути. Изважда се питата, поръсва се с нарязан пресен копър и поднасяме на празничната трапеза със салата по избор!