Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Добавя се в брашното с останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се покрито с фолио да втаса 40 минути.
Готовото тесто се разделя на 4 топки. Всяка се разточва на кора, дебела 3 мм. Корите се нареждат една върху друга като се намазват обилно с масло, последната не се маже. С помощта на чиния се изрязва правилен кръг, изрезките се запазват за декорацията и оформяне на розите и листата.
В центъра се поставя чашка и от нея навън се правят 8 разреза да се получат осем сектора. В средата на всеки се прави разрез. Хваща се широката част и се промушва отвън навътре. Оформят се розите от изрязани кръгчета тесто поставени едно до друго, като леко се застъпват и се навиват на рулце. С нож се изрязват и листенца.
Разпределя се украсата в средата на питката и оставяме да почине 15 минути. После се разбива жълтъкът с прясното мляко, намазва се питката с четка, поръсваме семена, ако желаем. Печем в умерена фурна 180 градуса до готовност. Изважда се покривам с кърпа за 10 минути и поднасяме. Добър апетит!