Начин на приготвяне
Затопляте млякото и в купичка отделяте една чаша с захарта, разбърквате да се стопи и добавяте маята, отново разбърквате и поръсвате брашно около 2 с.л., оставяте на топло да се активира. Пресявате брашното, разбивате яйцата с останалите продукти.
Замесвате хубаво еластично тесто, което покривате и оставяте на топло да удвои обема си. Тестото разделяте на 2 части, от едната разточвате голяма кора, която мажете с масло, поръсвате с маково семе, навивате на руло и режете на рула.
Намажете средно голяма тавичка и подредете рулата по края, в средата сложете една купичка, оставете да втасва. От другата част тесто също разточете кора намажете с масло и навийте на руло.
Отрежете краищата и от тях оформете роза, като изрежете кръгчета и навиете, като ги застъпете. От рулото нарежете рулца и по същия начин подредете в тавичка с по-малък диаметър, запълнете цялата тавичка, като по средата поставите розата, оставете да втаса.
Намажете първата тава, сложете да се пече. След изваждането намажете и втората втасала и готова за печене питка. Готовите изстинали питки закрепете една върху друга с клечки. Това е една много вкусна и ефектна осмомартенска питка, имитираща осмица.