Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз със зеленчуци на пара

Ориз със зеленчуци на пара

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Ориз със зеленчуци на пара2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2-3
"Специално за привържениците на здравословното хранене, които не са готови да направят компромис с вкуса!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • чесън - 4 скилидки, почистен
  • моркови - 1 брой
  • лук - 1 глава
  • гъби - 100 г печурки
  • тиквички - 1 малка
  • грах - 100 г
  • бульон - зеленчуков
  • кашкавал - 100 г настърган, по желание
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза в няколко води. Нарежете всички зеленчуци на дребно, като настържете моркова, а скилидките чесън оставите цели. Може да използвате микс от зеленчуци по ваш избор.

Сложете голяма тенджера, пълна до 3/4 с вода да заври на котлона. Отгоре сложете метален гевгир.

Почистения ориз заедно със зеленчуците сложете в голяма метална купа, която слагате върху гевгира и доливате вътре 3 ч.ч. вода, малко зехтин, както и сол и черен пипер на вкус.

Натрошете бульончето отгоре, разбъркайте и оставете всичко да ври под капак до увирането на ориза. Важно е парата да може да излиза от капака.

Свареният ориз на пара със зеленчуци разпределете в чашки, хубаво ги притиснете, изчакайте да изстине и обърнете в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
59
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Сложна технология!
25.06.2023 20:07