Начин на приготвяне
Предимствата на домашното месо са неоспорими. Много по-питателно е, ароматът на приготвеното ястие е неустоим, а мазнината овкусява храната по невероятен начин.
Хубаво е, да сварите предварително бутчетата - 30 минути са достатъчни. След като се свари, оставяме настрана и се заемаме с подготовката на ориза.
В касерола слагаме олио - да покрие дъното и още малко. Лука нарязвам на ситно и го изсипвам в сгорещената мазнина. Слагам розмарина и куркумата. Разбърквам и оставям да се задушава. Когато лукът придобие приятен златист цвят слагам чашата ориз. Разбърквам няколко минути, внимавам да не загори.
Слагам 1 чаша бяло вино. Разбърквам. Със същата чаша, която съм ползвала за ориза, слагам и 3 чаши вода, спирам котлона и оставям за кратко да покъкри.
Гъбите нарязвам на жулиени, прибавям ги към сместа и разбърквам. Добавям и стафидите.
Намазнявам тава. Изсипвам ориза, поставям двете бутчета и слагам в загрята на 180 градуса фурна. Пека до готовност, докато изври водата. Малко преди да е готово, поръсвам бутчетата с червен пипер и запичам.
* Ако оризът не е сварен, долейте още малко вода и оставете да се досвари.