Бял боб в гърне със свинско

Карина ТрендафиловаКарина Трендафилова
Помощник Готвач
113
64
1389
1
28/03/2017
"И пред най-изтънченото френско блюдо ще предпочетем този ароматен и много любим бял боб със свинско в гърне "
Приготвяне15 мин.
Готвене160 мин.
Общо175 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 163
  • Преглеждания за месеца626
  • Преглеждания за седмицата171
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба слагаме в тенджера с вода, два пъти завира и му се хвърля водата. После го прехвърлям в глинен гювеч.

В същата тенджера, в която е бил бобът, подсушавам и слагам повечко олио. Загрявам на котлона и добавям нарязаното на хапки месо. Бъркам, за да побелее месото от всички страни. Тогава добавям чубрица, черен пипер, накрая и червен пипер - около 2-3 ч.л. Когато пиперът се позапържи, оттеглям от огъня и добавям в гювеча.

В него слагам джоджен - може пресен, може и сушен, но добре стрит, сол на вкус и още олио, ако е необходимо (ако месото не е мазно). Обърквам хубаво. В тенджерата, където е било месото, добавям вода, а нея слагам в гювеча. Пълним с вода три пръста над боба.

Слагаме в студена фурна, включваме на 180 градуса с вентилатор и печем за два-два часа и половина.

Към края на печенето проверяваме гъстотата, по желание може да си направим кашичка, за да стане по-гъсто.

Вадим два черпака от соса и охлаждаме. Към него добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме с вилица. Връщаме сместа при постоянно бъркане в гювеча и печем още 5-10 минути.

Ястието поднасяме топло с подходяща салата, туршия или люти чушки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар