Пиле с плънка в гювеч

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Пиле с плънка в гювеч6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
4
"Уникално вкусно, ароматно и сочно пиле с плънка в гювеч - едно ястие, което ти се иска да споделиш с приятели"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • за плънката
  • бекон - 300 г пушен
  • гъби - 5 - 6 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • червени боровинки - шепа
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • за намазване на пилето
  • майонеза - 1 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • бяло вино - 1 чаша
  • естрагон - пресен
  • мащерка
  • мента
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето измийте и подсушете. Натрийте със сол и черен пипер и полейте със сока от лимона. Приберете за час в хладилник. През това време пригответе плънката, като нарежете бекона на кубчета и всички зеленчуци на дребно.

Задушете в зехтин последователно чесъна, лука до прозрачност, морковите, гъбите, бекона, домата и боровинките. Налейте малко бяло вино в плънката и нарязания магданоз.

С така приготвената плънка напълнете пилето и зашийте. Поставете в глинения съд и намажете със сместа от майонезата, горчицата и червения пипер с помощта на домакинска четка.

Налейте бялото вино, зеленчуково бульонче и 1 чаша вода.Около напълненото пиле подредете зелените подправки. Завийте глинения съд с алуминиево фолио, похлупете с капака и метнете в студена фурна.

Отначало печете на висока температура и след това намалете на 180 градуса. Печете два часа. След това отстранете фолиото и капака и допечете до получаване на приятен загар.

Поднесете печеното пиле със свежа салата, резени лимон и плънката. Вкусотия! Добър апетит!

Пилето с плънка в гювеч е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
40
31
20
10
Дай твоята оценка: