Начин на приготвяне
Разтворете маята с прясното мляко. Разбийте яйцата с бъркалка, добавете олиото, прясното мляко с маята, солта и захарта.
Пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете течните съставки. Замесете меко тесто, като при месенето измесите и разтопеното масло.
Приберете тестото в намаслен найлонов плик /достатъчно голям/ и приберете тестото в хладилник за 12 часа.
Извадете тестото, което вече е удвоило обема си. Разделете го на пет топки. Разточете четирите топки на кори.
Намажете всяка кора с разтопено масло. Наредете ги една върху друга, нарежете на триъгълници и усучете всеки триъгълник.
Оформете питката в подходяща тава за печене. Сложете петата топка в средата и оформете питката.
Намажете обилно с разбит жълтък, поръсете със семена и оставете питката на топло, за да втаса.
Сложете питката в загрята фурна на 100 градуса. Запечете. Увеличавайте градусите до 200 постепенно до изпичане на питката. Проверете готовността с дървено шишче.
Напръскайте погачата със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, докато се охлади и омекне.
Слънчевата Великденска погача е готова.