Начин на приготвяне
От продуктите се омесва средно, към леко твърдо тесто. Маята предварително се активира с топлото прясно мляко и захарта. Омесеното тесто се оставя на топло и покрито да отпочине за 20-30 минути.
След това се оформя питата. Разделих тестото на 2 части-едната малко по голяма от другата. От малката част, разделена на 4 части разточих кори, големи колкото чиния. Наредих ги накуп, като между тях намазвах с олио.
Разточих ги заедно всички с около 2-3 см по-дълги в диаметър. Разрязах получената кора, на 16 части - първо на 4, после на 8 и след това на 16 части. На всеки получен триъгълник, направих прорез и върха промушнах отдолу нагоре и издърпах. Получава се листо - него подредих покрай тавата, като леко сгъвах листото на 1-2 см в основата.
Така направих и с останалите 15 бр. направени листа. Наредих ги покрай тавата. От по-голямата част отделих една топка за средата. От останалото тесто, разделено на две, направих фитил и разточих кора на елипса.
В нея поставих фитила и около него нарязах на около см кората от двете страни. Оплетох нарязаните части на плитка върху фитила. Подредих го зад листенцата в тавата. Сложих оформената топка и с останалото малко тесто /останало при оформянето на елипсата/ направих листенца и топчета.
Покрих питата с найлон и отново я поставих на топло за 20 мин. След това я намазах със жълтък, малко олио и прясно мляко. Поставих приготвената пита във студена фурна и я включих на 180 градуса. Питката стана готова за 45-50 мин.