Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Шукрут (Опушени свински гърди с кисело зеле и подправки)

Шукрут (Опушени свински гърди с кисело зеле и подправки)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Шукрут (Опушени свински гърди с кисело зеле и подправки)
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Кой да предположи, че смятаните за студени австрийци ще ни изненадат с едно такова сгряващо сърцето вкусно предложение"

Необходими Продукти

  • наденица - 100 г чеснова, нарязана на кубчета
  • зехтин - 2 с.л.
  • свински гърди - 300 г леко опушени (без мазнина)
  • салам - 100 г чеснов, нарязан на кубчета
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 2 бр. нарязани на кубчета
  • кисело зеле - 500 г
  • картофи - 200 г нарязани на кубчета
  • бульон - 600 мл свински
  • червено вино - 120 мл
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - 1/ 2 ч.л. /колбасите и зелето са солени/
  • дафинов лист - 2 бр.
  • хвойна - 5 бр. плодчета по желание
  • люто чили - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В огнеупорна тенджера или тиган загряваме зехтина и за 1-2 минути леко запържваме нарязаната на кубчета наденичка и чеснов салам с киселото зеле и свинските гърди. Изваждаме всичко в чиния, похлупваме, а в тенджерата изсипваме лука и морковите, които задушаваме до омекване.

Добавяме зелето и като бъркаме периодично наливаме бульона и виното, прибавяме кимиона, дафиновият лист, плодчетата от хвойна и картофите. Подправяме ястието с черен пипер и сол.

Похлупваме и оставяме да се задуши 20 минути на слаб котлон.

Добавяме нарязаните ароматни колбаси и разбъркваме. Изваждаме дафиновият лист, гарнираме ястието с лют пипер и поднасяме с изстудено червено вино за разкош.

* Винаги разполагам с домашно приготвени бульони. За свинския - обварявам свински джолан, към който добавям лук, моркови, черен пипер, пащърнак.

* В тази австрийска рецепта, наречена още Шукрут, добавят плодчета хвойна, придаващи особена пикантност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Boss
Boss
Шукрут и австрийци?! Това ми звучи малко като Ямбол и Стамбул...Думата е френска, а яденето се причислява към регионалната кухня на Елзас. Нищо, че почти същото ядене е известно в немскоезичните страни под името Зауеркраут

А иначе рецептата е представена добре!
26.01.2020 14:52