Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за годеж

Питка за годеж

Питка за годеж
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Казали сте веднъж ДА, сега ще кажете ДА и на нашата питка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л (равна)
  • яйца - 4 бр (два жълтъка за намазване)
  • оцет - 1 ч.л
  • олио - 2 с.л
  • брашно - около 1.100 кг
  • масло - 1/2 малко пакетче (немско)
  • сусам
  • маково семе
  • тесто - за декорация (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си активирам маята, като слагам около 100 мл от топлото мляко с захарта, маята и малко брашно (трябва да се навдигне над купата).

Разбивам яйцата с останалото мляко и олиото, добавям при пресятото брашно със солта. Меся дълго до получаване на хубаво гладко тесто, което покривам оставям да втаса на топло.

Готовото тесто деля на пет еднакво големи топки и една мъничка за изработване на декорацията, за по-голяма точност претеглете петте топки. Разточвам пет големи обли кори, които мажа с разтопено масло без последната.

Разрязвате ги на осем части, като оставяте центъра неразрязан, там ще оформяте декорацията, която е по желание. Започнете с първото листо, като го разрежете на три ленти, които оплитате на плитка и края подвивате отдолу.

Второто листо разрежете по средата, като е повече открая, леко разтваряте с пръсти и хващате двата края като ги промушвате отдолу нагоре, а самите крайчета подвивате надолу.

Така редувате едно листа на плитка и едно на хубаво пауново перо. От малкото топче тесто разточете кора и изрежете сърца или други по ваш избор цветя или листа.

Ако имате повече време можете да оформите от тесто за декорация и други по-ефектни форми за украса. Оставете питката покрита да втаса, след което намажете с разбитите жълтъци, посипете със семената и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Питката за годеж е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: