Начин на приготвяне
Първо си активирам маята, като слагам около 100 мл от топлото мляко с захарта, маята и малко брашно (трябва да се навдигне над купата).
Разбивам яйцата с останалото мляко и олиото, добавям при пресятото брашно със солта. Меся дълго до получаване на хубаво гладко тесто, което покривам оставям да втаса на топло.
Готовото тесто деля на пет еднакво големи топки и една мъничка за изработване на декорацията, за по-голяма точност претеглете петте топки. Разточвам пет големи обли кори, които мажа с разтопено масло без последната.
Разрязвате ги на осем части, като оставяте центъра неразрязан, там ще оформяте декорацията, която е по желание. Започнете с първото листо, като го разрежете на три ленти, които оплитате на плитка и края подвивате отдолу.
Второто листо разрежете по средата, като е повече открая, леко разтваряте с пръсти и хващате двата края като ги промушвате отдолу нагоре, а самите крайчета подвивате надолу.
Така редувате едно листа на плитка и едно на хубаво пауново перо. От малкото топче тесто разточете кора и изрежете сърца или други по ваш избор цветя или листа.
Ако имате повече време можете да оформите от тесто за декорация и други по-ефектни форми за украса. Оставете питката покрита да втаса, след което намажете с разбитите жълтъци, посипете със семената и печете в загрята фурна на 170 градуса.
Питката за годеж е готова.