Цветни сармички от лобода

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева ИвановаПомощник Готвач14754518
25/05/2017
"Благодарни сме на пролетта, че ни носи такива дарове като лободата, спанака и левурдата. Разбира се, и на месаря за каймата сме благодарни "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 141
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кайма - 600 г смес
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лобода - 30 броя листа за навиване на сармичките
  • зелен лук - 1 връзка
  • моркови - 1 бр.
  • пресен чесън - 1/2 връзка
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • джоджен
  • мента
  • босилек
  • доматен сок - 300 мл
  • бульонче - 500 мл /телешки или зеленчуков/
  • олио - за задушаване
  • листа от лобода - за покриване
  • зелени джанки - 10 - 12 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе лободата, като за кратко ги бланширате в гореща вода. Внимавайте, листата са много нежни, не прекалявайте с бланширането, за да не ги разкъсате.

В мазнината задушете нарязания зелен лук и скилидките наситнен чесън. Прибавете и настъргания морков. Към зеленчуците добавете и каймата да се пържи до получаване на трохи. Към сместа прибавете и почистения и измит ориз и долейте с чаша бульон.

След като се изпари водата, свалете от котлона и добавете пресния домат на ситно и овкусете със солта, червения и черния пипер, поръсете с наситнените зелении - джоджен, мента и босилек.

Навийте сармичките и подредете плътно в тава. Подредете в празните пространства зелените джанки и листенца от зелените билки, изсипете доматения сок, отгоре наредете няколко листа от лободата, долейте с останалия бульон, за да се покрият, налейте струйка зехтин и похлупете с капак.

Печете около час или до готовност.

Поднесете охладени с кисело мляко и скилидки пресен чесън.

Вкусотия!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар