Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно с 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар и оставете да се активизира на топло.
Пресейте брашното в голяма тава и по средата добавете готовата мая, захар, сол, яйцата (без 1 жълтък), водата, оцета и с олиото постепенно замесете тестото.
Трябва да се получи меко тесто, което може да оформите по желание. Вариант е да разточите тестото на недебел лист, да го намажете с разтопено масло, да завийте на стегнато руло, от което се режят розички и се подреждат в подмазнена тава.
Наредената погача оставете да втаса хубаво до удвояване на обема си. Намажете с разбит с малко олио жълтък и поръсете със сусам по желание.
Погачата за прощъпулник сложете да се изпече в умерено загряна фурна до готовност.
Коментари
Мога да добавя важно нещо след като се сложи да се пече във фурната, след около 15 мин. покрийте с фолио, защото ще загори много, след това печенето да продължи още 20/25 минути.