Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Картофен пай със спанак

Картофен пай със спанак

Iva BerkovaIva Berkova
Новак
72211
Картофен пай със спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • картофи - 800 г
  • масло - 80 г
  • брашно - 40 г
  • царевично нишесте - 40 г
  • яйца - 5 бр.
  • спанак - 500 г или коприва
  • пресен лук - 1 връзка
  • сирене - 200 г или извара
  • сметана - 150 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват и се пасират с разтопено масло, брашно, нишесте, 2 жълтъка, сол и черен пипер.

С полученото пюре се облепват стените и основата на форма с кухненска хартия и се оставя малко количество, за да се оформят краищата на пая преди печене. Спанакът (копривата) се задушават заедно с лука в мазнина и малко вода за няколко минути.

Натрошеното сирене или изварата се смесва с разбити 3 яйца и 2 белтъка, сметаната, сол, черен пипер и брашното за да се сгъсти.

Получената смес се изсипва в центъра на пюрето и се пече на 180 градуса до получаване на златист цвят.

Изчаква се поохлади, за да се стегне и тогава се вади от формата

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: