Начин на приготвяне
Избирам здрави, но по-меки плодове, които измивам и почиствам от костилките. Претеглям 1 кг от тях. 2/3 от кайсиите режа на тънки резенчета, а 1/3 от плодовата маса пасирам.
Плодовете поставям в подходящ съд за варене, като количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.
Gelfix Extra смесвам с 2 с.л. от меда и разбърквам с плодовата маса.
Сместа слагам да заври при средна температура, като разбърквам периодично. След първото забълбукване сладкото ври около 5 минути при непрекъснато бъркане. Не отстранявам пяната, потупвам я леко с решетъчна лъжица!
След завиране прибавям останалото количество мед и лимоновия сок. Свалям от огъня, добавям ромовата есенция и разбърквам добре.
Преди да пристъпя към пълнене на бурканите, правя проба за желиране. Слагам 2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от сладкото ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня сладкото се разсипва в предварително измити и подсушени бурканчета.
Обръщам ги с капачките надолу и покривам с кърпа, за да запазя максимално топлината им.
Кайсиевите резенчета, поели аромата на рома, са чудесна комбинация за сладкиши и кремове.
Съвет: В сладкото можете да прибавите сурови бадемови ядки, като ги накиснете предварително във вода и обелелите.