Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Кайсиево сладко с мед от магарешки бодил

Кайсиево сладко с мед от магарешки бодил

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Кайсиево сладко с мед от магарешки бодил3 / 3
09/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Не са луди магаретата, че хапват магарешки бодил - но вие много ще сгрешите, ако не опитате нашето кайсиево сладко с мед от магарешки бодил"

Необходими Продукти

  • кайсии - 1 кг без костилките
  • мед от магарешки бодил - 400 г
  • гелфикс - 1 пакетче Екстра 2:1 Dr. Oetker
  • ромова есенция - 1 ампула
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избирам здрави, но по-меки плодове, които измивам и почиствам от костилките. Претеглям 1 кг от тях. 2/3 от кайсиите режа на тънки резенчета, а 1/3 от плодовата маса пасирам.

Плодовете поставям в подходящ съд за варене, като количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.

Gelfix Extra смесвам с 2 с.л. от меда и разбърквам с плодовата маса.

Сместа слагам да заври при средна температура, като разбърквам периодично. След първото забълбукване сладкото ври около 5 минути при непрекъснато бъркане. Не отстранявам пяната, потупвам я леко с решетъчна лъжица!

След завиране прибавям останалото количество мед и лимоновия сок. Свалям от огъня, добавям ромовата есенция и разбърквам добре.

Преди да пристъпя към пълнене на бурканите, правя проба за желиране. Слагам 2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от сладкото ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня сладкото се разсипва в предварително измити и подсушени бурканчета.

Обръщам ги с капачките надолу и покривам с кърпа, за да запазя максимално топлината им.

Кайсиевите резенчета, поели аромата на рома, са чудесна комбинация за сладкиши и кремове.

Съвет: В сладкото можете да прибавите сурови бадемови ядки, като ги накиснете предварително във вода и обелелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: