Начин на приготвяне
Почистете баклата, като на всяка шушулка отрежете връхчетата от двете страни. Сложете ги в купа, залейте със студена вода и поръсете с две щипки сол. Измийте, като протривате между длани, изплакнете и отцедете баклата.
Измийте две шепи дребни картофки и ги обелете, остъргвайки с острието на ножа люспицата, която пада много лесно.
Загрейте в плитка тенджера олио и пуснете накълцани лука и чесъна заедно с моркова на колелца и нарязаните чушки. Картофките ги добавете цели, без да се режат. Прибавете и баклата и запържете за 4-5 минути, разбърквайки от време на време.
Поръсете една лъжичка брашно и една червен пипер и залейте с две канчета студена вода. Гответе на умерен огън 15 минути.
Овкусете с една лъжица зеленчукова вегета и допълнително малко сол. Размийте доматеното пюре с една кафена чашка вода и сипете в соса.
Разбъркайте и оставете да поври още 5 минути. Към края на готвенето накълцайте пресен джоджен и копър.
Размесете 1/2 пакетче крема сирене, като го смесите с 4 с.л. кисело мляко и малко накълцан копър. По желание стрийте и чесън.
Гарнирайте лятната яхнийка с една лъжица от млечната смес за повечко свежест.
Коментари