Начин на приготвяне
Рецептата за лозовите сармички е изпробвана и сполучлива. Знам я от майка ми. Стават леки на вкус. Изключително вкусни са.
Почистваме си листата от жилките и дръжките и ги попарваме за кратко в гореща вода. Вадим и ги отцеждаме. Броят сарми зависи от големина на листата.
Почистваме бял ориз - около 1 водна чаша. Измиваме го. Почистваме 1 глава лука и режем на ситно.
Слагаме олиото в дълбок тиган и запържваме лука, слагаме и ориза и разбъркваме. Трябва лукът да омекне и оризът да стане прозрачен. Добавяме 2 ч.ч. топла вода и оставяме да поври на ти огън. Овкусяваме ориза със сол.
Прехвърляме готовия в чиста тенджера. Нарязваме на много ситно почистени от кората пресни домати - около 1/2 ч.ч. Използвам пресни, но ако нямате може и от консерва. Натрошаваме сиренето, нужно ни е 1 ч.ч. бяло саламурено.
Слагаме ги в тенджерата. Овкусяваме с черен пипер на вкус. Нарязваме на ситно магданоза и го прибавяме и него. Прибавяме 1 ч.л червен пипер. После слагаме и 2 сурови пресни яйца и разбъркваме всичко много добре с голяма лъжица.
Подготвяме си листата и слагаме от още топлата смес, навиваме стегнати сармички. Слагаме от сместа, захлупваме двете страни и после навиваме като рулца.
Подреждаме ги в голяма чиния или друг съд, докато работим. На дъното на тенджерата, в която ще ги варим, слагаме 4-5 листа, така че да го покрие. Подреждаме на редове сармичките.
Заливаме ги с 1 ч.ч топла вода и олиото. Захлупваме отгоре чиния, така че да ги покрие. Варим на ти огън около 30 минути. Сервираме лозовите сармички със сирене докато са топли.