Начин на приготвяне
Джолана слагаме в студена вода да заври и след като се попари изхвърляме първата вода и слагаме да се вари отново в тенджера с гореща вода.
През това време приготвяме зеленчуците, като моркова, червеното цвекло и чушките режем на тънки пръчици, лука и картофите на кубчета, доматите обелваме и нарязваме на парчета, а зелето на тънки ивици.
След като се е посварил джолана вадим, обезкостявяме и връщаме парченцата месо и кокала обратно в тенджерата.
Прибавяме и зеленчуците - лука, чушките, морковите, цвеклото и картофите. Добавяме и сол на вкус. Варим до полуготовност и прибавяме обелените домати, доваряваме до готовност.
В края на варенето прибавяме зелето претрито с малко сол, зелето не е небходимо да се вари - просто боршът трябва да клокне, а зелето трябва да е леко хрупкаво. Изваждаме кокала.
Боршът не се застройва, а се прави запръжка от масло с червен пипер. Аз използвах пушен червен пипер и го препържих заедно със скилидки чесън. Добавя се запръжката към борша.
Овкусява се със лимон и прясно смлян черен пипер. Поръсва се с нарязан девесил. Голяма вкусотия!
Бележка: Рецептата е на моя приятелка, която е половин украинка.
Коментари