Начин на приготвяне
В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме солта. Маята смесваме с хладкото прясно мляко и захарта.
Сипваме зехтина и активиралата се мая в сухите съставки и замесваме тесто. Намазваме го със зехтин, покриваме със стреч фолио и оставяме да втасва на топло за 30 минути. През това време нарязваме на ситно босилека, а доматите на тънки резенчета.
Тестото омесваме повторно и разделяме на 2 топки. Разстилам едната с ръце /в правоъгълна форма/, поръсваме с 1/3 от семената и цялото количество босилек.
Покривам с втората част от тестото /със същата форма/ и завиваме на руло. Поставяме го във форма за хляб, предварително застлана с хартия за печене.
Намазваме с четчица от зехтина, поръсваме с останалите семена и подреждаме отгоре с резенчета домат.
Загръщаме формата с остатъка от хартията в двата края и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, до появата на златиста хрупкава коричка.
Ароматния зехтин приготвям, като в 500 мл шише със зехтин прибавям клонки пресен риган и 2 скилидки чесън.
Коментари