Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Конфитюр от смокини с орехи

Конфитюр от смокини с орехи

Конфитюр от смокини с орехи
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Вместо две праскови и две череши, посадете орех и смокиня - знаете ли какъв конфитюр може да направите от тях"

Необходими Продукти

  • смокини - 2 кг
  • захар - 1.5 кг
  • вода - 100 мл
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч ч. нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме орехите и запичаме във фурната за около 10 минути. Смокините ги измиваме и обелваме.

След това ги нарязваме на кубчета.

Изсипваме в тава смокините и добавяме водата и захарта, като разбъркваме добре. Поставяме във фурната.

Когато смокините пуснат сока си, усилваме огъня и сместа се оставя да ври, докато голяма част от течността в тавата се изпари.

Намаляваме огъня, когато видим, че конфитюрът е почти готов и разбъркваме към края непрекъснато.

Малко преди да свалим от огъня /3-4 минути/, добавяме лимонената киселина.

Отстраняваме от фурната, добавяме орехите и разбъркваме.

Докато е горещ, насипваме в чисти, сухи буркани.

Затваряме с капачки и обръщаме и остават така, докато изстинат напълно.

Конфитюрът от смокини с орехи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: