Начин на приготвяне
Нарязваме орехите и запичаме във фурната за около 10 минути. Смокините ги измиваме и обелваме.
След това ги нарязваме на кубчета.
Изсипваме в тава смокините и добавяме водата и захарта, като разбъркваме добре. Поставяме във фурната.
Когато смокините пуснат сока си, усилваме огъня и сместа се оставя да ври, докато голяма част от течността в тавата се изпари.
Намаляваме огъня, когато видим, че конфитюрът е почти готов и разбъркваме към края непрекъснато.
Малко преди да свалим от огъня /3-4 минути/, добавяме лимонената киселина.
Отстраняваме от фурната, добавяме орехите и разбъркваме.
Докато е горещ, насипваме в чисти, сухи буркани.
Затваряме с капачки и обръщаме и остават така, докато изстинат напълно.
Конфитюрът от смокини с орехи е готов.