Начин на приготвяне
В купа се смесват подправките, мащерката, риганът, стрит дафинов лист, солта. Добавя се разтопеното масло и зехтин, разбърква се и със сместа се овкусяват котлетите.
Запичат се на тиган, всяка страна за около 2-3 минути. Изваждат се котлетите и се поставят в тавичка за печене.
В същия тиган се добавя още 20 г масло, лъжицата зехтин и се задушават наситненият лук и чесън до омекване. Добавя се тъмното пиво и се оставя да кипне. Сваля се от котлона, добавя се сол и черен пипер. Сместа се изсипва върху котлетите, покрива се с фолио и се пече на 220 градуса за около 20 минути.
Тавичката се изважда от фурната, сваля се фолиото и се пече още, докато месото напълно омекне и сосът се редуцира наполовина. За готовност на месото може да се провери и с вилица, но не трябва да се пресушават котлетите.
След като е готово месото се изважда от тавичката, сосът се връща в тигана, добавя се разтвореното в студена вода нишесте и енергично се разбърква за няколко секунди на умерен котлон, докато се сгъсти.
Ако е необходимо се добавя още малко сол и черен пипер. Сервира се, като се полива всяка пържола с няколко лъжица от соса.
Свинските котлети с тъмна бира са много вкусни.
Гарнитура: Глазирани моркови
Източник: Кулинарен блог Kokona
Забележка: Ползвала съм тъмна бира Старопрамен. Месото беше от свинско котра филе, нарязано на пържолки около 2-2.5 см.