Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чушката на много ситно и ги запържете във зехтина до готовност. Добавете обелените и настъргани домати, чесъна и дафиновия лист. Гответе две три минути и сипете брашното.
Бъркайте докато се запържи (за кратко) и налейте бульона на два-три пъти (трябва да е предварително охладен). Продължете бъркането докато получите кашичка.
Сложете червения пипер, черния пипер и сол на вкус и след две минути налейте водата. Щом закъкри пуснете вътре картофките, нарязани на едри парченца, и варете 15-16 минути.
Ако водата е поизвряла, добавете си според това с каква гъстота искате да бъде яхнийката ви. Ако сте прибавили, изчакайте да заври и сложете мерлузата. Варете 4-5 минути и отстранете от огъня.
Захлупете с капака на тенджерата и оставете ястието да отлежи така 10 минути преди да сервирате.
Поднесете със ситно накълцан магданоз.
Да ви е сладко! Яхнията от Мерлуза е готова.